ADALBERT STANESCU (1924-2004)

This page is dedicated to Adalbert "Stubi" Stanescu, whose passing on December 21, 2004, marked the end of a distinguished athletic and coaching career, both in terms of success and longevity. 

  

Left:     Adalbert Stanescu in the early 1950s, as a member of Romania's water polo national team

Right:   Adalbert Stanescu at home (2003)

         BIOGRAPHICAL DATA

The following article was published in June 2002 by www.ziuadevest.ro

Distinctie pentru o legenda vie a sportului banatean  (by Alexandru Oprea)

Adalbert Stanescu (Stubi bacsi) este un nume de legenda al sportului timisorean. Polivalent intr-ale performantei, el ramane unul din artizanii echipei de aur a ILSEI, cu care a castigat, de sase ori consecutiv, primele tot atatea editii ale Campionatului National de polo. 

Gruparea textilista a insemnat eterna sa dragoste sportiva, in cadrul ei activand trei decenii ca jucator (1938-1958) si doua ca antrenor (1950-1970). Concomitent, intre 1958 si 1964, el a indeplinit functiile de secretar si vicepresedinte al A.S. ILSA. Timp de zece ani (1958-1968), a oficiat ca arbitru de categoria I, precum si ca arbitru international. Maestru al sportului, impreuna cu toata trupa de glorie a textilistilor, a adunat 16 selectii sub tricolorul romanesc, pentru care a inscris 55 de goluri. 

Deunazi, un telefon primit din partea federalului Anatol Grintescu, membru in Comisia Tehnica a Ligii Europene de Natatie, l-a anuntat ca a primit titlul de antrenor emerit. O hotarare tarzie, care, insa, a produs o imensa bucurie venerabilului Stubi bacsi. Un om ce, in pofida varstei (se apropie de 79 de ani), priveste viitorul cu luciditate si realism.