ILSA IN THE NEW MILLENNIUM

The following articles have been reprinted from the Internet. The original publishers are: 

 

1. www.saratoga.ro/pages/ujszo (August 2001)

2. www.timisoara.net (April 2003)

3. www.agenda.ro (April 2003)

1. Bezárják a nagymúltú Gyapjúipar vállalatot

ILSA néven is ismert temesvári gyár a sikertelen privatizálás után szeptember 1-tol kénytelen bezárni kapuit, ezzel 100 munkásno marad munka nélkül. A férfiak a gépek átszerelését végzik, majd ezután valószínuleg ismét visszaveszik a szovonoket. A 80 milliárd lej adósságot felhalmozott cég vezetosége reméli, hogy legkésobb jovo tavaszra lesz elegendo rendelésük a gyár mukodtetéséhez.

The Famed Wool Industry Factory To Be Shut Down (English translation by Peter Goldstein)

Timisoara's Wool Industry factory (also known as ILSA), will be forced to close as of September 1st, 2001, following the failed privatization of the company. As a result, about 100 women employees will be laid-off while the machinery is being refurbished by male workers - after completion, the women employees may be rehired. The company has accumulated 80 billion lei in debt, yet the management is hopeful that by next spring it will have enough orders to reopen the factory.

2. Se construieste un cartier nou in Timisoara

Peste numai cinci ani, o portiune a Timisoarei cunoscuta sub numele de zona ILSA va arata cu totul altfel decat in prezent. Sute de apartamente noi, parcari subterane, banci, finante, birouri, si mai ales, un turn impresionant, care va depasi in inaltime toate cladirile din Romania, vor fi ridicate pe cheltuiala cunoscutului om de afaceri Ovidiu Lucian Tender.

La inceputul acestui an, Grupul Tender a lansat un concurs de proiecte arhitecturale pentru construirea noului cartier. Saptamana trecuta au fost desemnati castigatorii: Ozana Apostol si Dragos Bocan, doi tineri arhiecti timisoreni care au pus pe plansa viziunea cea mai potrivita pentru cel mai nou cartier al Timisoarei. Concurenta a fost stransa, pentru ca au avut de infruntat arhitecti cunoscuti in bransa, din tara si din strainatate. Premiul pe care il vor primi cei doi castigatori se ridica la 10.000 de euro, care vor intra insa in buzunarele lor abia dupa executia costructiilor.

Dan Manolache, directorul companiei Imobiliaria (parte a Grupului Tender) si coordonatorul lucrarilor pentru noul cartier, a declarat ca in luna septembrie a acestui an va incepe constructia primei cladiri. El spune ca acest cartier va fi finalizat in maxim cinci ani si ca va aduce profituri serioase grupului din care face parte. Manolache a mai declarat ca in prezent exista deja solicitari de inchiriere de la diverse firme pentru doua cladiri de birouri si un hotel, chiar daca acestea exista numai in proiect.

Noul cartier se va intinde pe o suprafata de 170.706 de metri patrati, iar investitia, suportata in intregime de Grupul Tender, este estimata la 70 - 80 de milioane de euro. Proiectul prevede pastrarea catorva cladiri vechi, cu valoare de monument si construirea unui pod peste Bega, pentru usurarea accesului. Dar cea mai impresionanta cladire va fi un turn de birouri, cu inaltimea de aproximativ 130 de metri (peste 30 de etaje). "Cu tehnicile moderne, nu va fi o problema construirea lui pe terenul mlastinos al Timisoarei", sustine Manolache. Sute de timisoreni vor putea locui acolo peste doar cativa ani. Dan Manolache spune ca pretul unui apartament in cel mai luxos cartier al Timisoarei nu va cobori sub 600 de euro pe metrul patrat.

Dupa toate aparentele, investitia Grupului Tender intr-un nou cartier benficiaza de sprijinul administratiei locale. Arhitectul sef al orasului, Dan Radoslav, a salutat aceasta initiativa, accentuand importanta "parteneriatului dintre omul care are bani si idei si admnistratie". Ovidiu Lucian Tender figureaza in topul celor mai bogati 100 de romani. Averea sa este estimata intre 80 si 100 de milioane de dolari. El si-a pus bazele afacerilor la inceputul anilor 1990, in urma unor "excursii cu scop comercial" in Iugoslavia. In prezent, Grupul Tender cuprinde numeroase firme, de profiluri diferite.

Declaratia lui Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei: "Consider ca aceasta initiativa este benefica pentru Timisoara, mai ales ca se realizeaza intr-o zona a orasului in care activitatea industriala a incetat si este nevoie de o reconversie. Din punct de vedere urbanistic este un lucru bun, pentru ca asaneaza o zona importanta a orasului".

3. Un nou cartier de locuinţe în zona ILSA

Primul zgârie-nori din România va fi la Timişoara. Din toamna acestui an, în zona ILSA va fi demarat un amplu proiect imobiliar, în valoare totală de 70 de milioane de dolari. Dl. Dan Manolache, directorul Companiei Imobiliaria, firmă aparţinând Grupului Tender, a declarat că vor fi construite aproximativ 1 000 de apartamente, fiecare cu o suprafaţă de 80-100 mp. Locuinţele la standarde occidentale vor putea fi cumpărate prin credit ipotecar, posibil chiar cu finanţare prin A.N.L. Proiectul întregului complex a fost realizat în urma unui concurs internaţional, câştigat de o echipă de tineri arhitecţi de la Cadmos System: Ozana Maria Apostol şi Dragoş Petru Bocan şi realizează o adevărată simbioză a zonelor verzi cu arhitectura clasică şi modernă. Astfel, va fi construit şi un Centru financiar, pentru care există deja solicitări de spaţii de birouri, care pot fi închiriate sau cumpărate. Acesta va fi edificiul central al noului cartier şi va avea o înălţime de 132 de metri, adică parter plus 34 de etaje, fiind şi primul zgârie-nori din România (Hotelul Intercontinental are „doar“ 67 de metri şi 23 de etaje). Vor mai fi create locuri pentru petrecerea timpului liber: săli de gimnastică, fitness, chiar o piscină, precum şi spaţii utile - oficii de bancă, poştă, farmacii, mici magazine. Întregul proiect va fi realizat în 4-5 ani. (articol scris de LĂCRĂMIOARA CONDEA)