DATA from the ROMANIAN WATER POLO FEDERATION

The following information comes from www.frpolo.ro

LIST OF "MAESTRII AI SPORTULUI" (current as of 2002)

Iosim Octavian (ILSA)

Retscher Adalbert (ILSA)

Stanescu Adalbert (ILSA)

Torok Gavril (ILSA)

Weinreich Lazar (ILSA)

Lorincz Iuliu

Krisan Francisc

Kroner Stefan

Badita Alexandru

Szabo Alexandru

Grintescu Anatolie

Stefanescu Mircea

Marculescu Cornel

Novac Gruia

Fratila Cornel

Chetan Petre

Mihailescu Bogdan

Popa Ioan

Zamfirescu Gheorghe

Rusu Cornel

Sarkadi Arcadie

Rusu Claudiu

Iacobin Henri

Popescu Dinu

Lazar Radu

Taranu Valentin

Rus Viorel

Nastasiu Adrian

Francu Dan

Popescu Mihai

Bajenaru Badea

Muresan Pavel

Median Valentin

Slavei Florin

Tonch Wilhelm

Chirvasuta Constantin

Spanu Doru

Raducanu Liviu

Marinescu Alexandru

Slavei Ilie

Schervan Adrian

Olac Iuliu

Mustata Razvan

Teodor Florin

Ilie Gheorghe

Ionescu Eugen

Hagiu Vlad

Moiceanu Catalin

Popescu Serban

Simion Mihai

Gaita George

Gordan Cornel

Munteanu Adrian

Lisac George

Stemate Dinel

Geanta Gabriel

Duculet Virgil

Fulgeanu Nicolae

Rath Bogdan

Stefanescu Bogdan

Gavrus Calin

Toth Ferenc

Totolici Liviu

Ghita Constantin

Georgescu Aurel

Plesca Virgil

Balanov Ladislau

Ciobaniuc Doru

Bonca Florin

Angelescu Ionut

Giambasu Bogdan

Cazacu Mircea

Neagoe Dragos

Abrii Emil

Dinu Robert

Moldvai Istvan

Radu Catalin

Nistor Gheorghe

Orasteanu Eduard

Sanda Petru

Andrei Eduard

Boga Victor

Covaci Valentin

Badita Horatiu

Butnariu Bogdan

Juravle Ramses

Barabancea Cristian

BEGINNINGS of WATER POLO in ROMANIA

(adapted from Adrian Vasiliu's "Polo from A la Z", published in 1998)

Cum si când a aparut jocul de polo la noi în tara? Destul de târziu, în comparatie cu alte tari din Europa Centrala, sau cu Vestul continentului nostru, cam pe la sfârsitul celui de al treilea deceniu. Mai întâi sub forma de amuzament (sau divertisment) al înotatorilor la încheierea antrenamentelor, sau a concursurilor. Se trageau doua porti în apa, imediat aparea o minge de piele, asemanatoare celei folosita de fotbalisti si echipele se constituiau pe loc. Pâna în 1931 - Federatia Româna de Natatie a fost constituita la 21 decembrie 1930 - nici nu poate fi vorba de o activitate organizata.

Exista si astazi în Romania vechi specialisti care sustin ca la primul Campionat European de polo organizat în 1926, la Budapesta, ar fi fost prezenta si o selectionata a tarii noastre. Consultând toate documentele oficiale la premiera acestei competitii, nu am gasit confirmarea necesara. Abia în presa vremii din 1928 am putut întâlni o notita despre un prim joc oficial, care a opus selectionatele oraselor Oradea si Cluj si s-a încheiat nedecis: 3-3. Un an mai târziu, la Cluj, s-a desfasurat un prim meci între doua echipe de club: Universitatea-M.S.E. Tg. Mures 8-6. Iar în 1930, aceeasi formatie a studentilor clujeni spulbera pur si simplu - 12-1 (6-0) - o echipa bucuresteana a T.C.R. - ului.

Bucuresti, Oradea, Cluj, Tg. Mures si Timisoara - acestea au fost orasele în care au aparut primele echipe de polo, alcatuite în marea majoritate din înotatori. În 1932, Universitatea Cluj a întâlnit-o din nou pe M.S.E. Tg. Mures, învingând-o cu 4-1.

Un Almanah al sporturilor din 1933 ne aminteste desfasurarea Campionatelor nationale de natatie (înot, polo si sarituri) la Strandul Kiseleff (de la Sosea) din Bucuresti, în zilele de 3,4 si 5 septembrie. La polo, învingatoarei i-a fost atribuit un trofeu denumit "Cupa României". În prima zi: M.S.E. Tg. Mures-P.T.T. Bucuresti 4-1 (3-1) si ILSA Timisoara-C.F.R. Bucuresti 6-1 (2-0). Surprinzator, în partida cu Sportul studentesc, universitarii clujeni nu s-au prezentat! În ziua urmatoare, a fost rândul celor de la Sportul studentesc sa forfaiteze în meciul cu poloistii mureseni. Asa ca finala a opus în ultima zi a competitiei pe M.S.E. Tg. Mures si pe ILSA. Timisorenii erau jucatori tehnici, dar mai lenti si nu s-au putut opune vigurosilor poloisti mureseni, învingatori cu 4-0 (2-0). La M.S.E. jucau pe atunci Szigyarto, Vancea, Schwartz, Henselman, Kovacs, Müller si Daroczi, pe care i-am putut întâlni si printre protagonistii curselor de înot, iar culorile ILSA-ei au fost aparate de Bader, Molnar, Chefer, Ravasz, Fischer, Lustig si Freund. Final s-a reeditat în anul urmator, succesul muresenilor (3-2) fiind obtinut la capatul unei lupte îndârjite.