DATA from the ROMANIAN WATER POLO FEDERATION
The following information comes from www.frpolo.ro
LIST OF "MAESTRII AI SPORTULUI" (current as of 2002)
Iosim
Octavian (ILSA) Retscher
Adalbert (ILSA) Stanescu
Adalbert (ILSA) Torok
Gavril (ILSA) Weinreich
Lazar (ILSA) Lorincz
Iuliu Krisan
Francisc Kroner
Stefan Badita
Alexandru Szabo
Alexandru Grintescu
Anatolie Stefanescu
Mircea Marculescu
Cornel Novac
Gruia Fratila
Cornel Chetan
Petre Mihailescu
Bogdan Popa
Ioan Zamfirescu
Gheorghe Rusu
Cornel Sarkadi
Arcadie Rusu
Claudiu Iacobin
Henri Popescu
Dinu Lazar
Radu Taranu
Valentin Rus
Viorel Nastasiu
Adrian Francu
Dan |
Popescu
Mihai Bajenaru
Badea Muresan
Pavel Median
Valentin Slavei
Florin Tonch
Wilhelm Chirvasuta
Constantin Spanu
Doru Raducanu
Liviu Marinescu
Alexandru Slavei
Ilie Schervan
Adrian Olac
Iuliu Mustata
Razvan Teodor
Florin Ilie
Gheorghe Ionescu
Eugen Hagiu
Vlad Moiceanu
Catalin Popescu
Serban Simion
Mihai Gaita
George Gordan
Cornel Munteanu
Adrian Lisac
George Stemate
Dinel Geanta
Gabriel Duculet
Virgil Fulgeanu
Nicolae |
Rath
Bogdan Stefanescu
Bogdan Gavrus
Calin Toth
Ferenc Totolici
Liviu Ghita
Constantin Georgescu
Aurel Plesca
Virgil Balanov
Ladislau Ciobaniuc
Doru Bonca
Florin Angelescu
Ionut Giambasu
Bogdan Cazacu
Mircea Neagoe
Dragos Abrii
Emil Dinu
Robert Moldvai
Istvan Radu
Catalin Nistor
Gheorghe Orasteanu
Eduard Sanda
Petru Andrei
Eduard Boga
Victor Covaci
Valentin Badita
Horatiu Butnariu
Bogdan Juravle
Ramses Barabancea
Cristian |
BEGINNINGS of WATER POLO in ROMANIA
(adapted from Adrian Vasiliu's "Polo from A la Z", published in 1998)
Cum si când a aparut jocul de polo la noi în tara? Destul de târziu, în comparatie cu alte tari din Europa Centrala, sau cu Vestul continentului nostru, cam pe la sfârsitul celui de al treilea deceniu. Mai întâi sub forma de amuzament (sau divertisment) al înotatorilor la încheierea antrenamentelor, sau a concursurilor. Se trageau doua porti în apa, imediat aparea o minge de piele, asemanatoare celei folosita de fotbalisti si echipele se constituiau pe loc. Pâna în 1931 - Federatia Româna de Natatie a fost constituita la 21 decembrie 1930 - nici nu poate fi vorba de o activitate organizata.
Exista si astazi în Romania vechi specialisti care sustin ca la primul Campionat European de polo organizat în 1926, la Budapesta, ar fi fost prezenta si o selectionata a tarii noastre. Consultând toate documentele oficiale la premiera acestei competitii, nu am gasit confirmarea necesara. Abia în presa vremii din 1928 am putut întâlni o notita despre un prim joc oficial, care a opus selectionatele oraselor Oradea si Cluj si s-a încheiat nedecis: 3-3. Un an mai târziu, la Cluj, s-a desfasurat un prim meci între doua echipe de club: Universitatea-M.S.E. Tg. Mures 8-6. Iar în 1930, aceeasi formatie a studentilor clujeni spulbera pur si simplu - 12-1 (6-0) - o echipa bucuresteana a T.C.R. - ului.
Bucuresti, Oradea, Cluj, Tg. Mures si Timisoara - acestea au fost orasele în care au aparut primele echipe de polo, alcatuite în marea majoritate din înotatori. În 1932, Universitatea Cluj a întâlnit-o din nou pe M.S.E. Tg. Mures, învingând-o cu 4-1.
Un Almanah al sporturilor din 1933 ne aminteste desfasurarea Campionatelor nationale de natatie (înot, polo si sarituri) la Strandul Kiseleff (de la Sosea) din Bucuresti, în zilele de 3,4 si 5 septembrie. La polo, învingatoarei i-a fost atribuit un trofeu denumit "Cupa României". În prima zi: M.S.E. Tg. Mures-P.T.T. Bucuresti 4-1 (3-1) si ILSA Timisoara-C.F.R. Bucuresti 6-1 (2-0). Surprinzator, în partida cu Sportul studentesc, universitarii clujeni nu s-au prezentat! În ziua urmatoare, a fost rândul celor de la Sportul studentesc sa forfaiteze în meciul cu poloistii mureseni. Asa ca finala a opus în ultima zi a competitiei pe M.S.E. Tg. Mures si pe ILSA. Timisorenii erau jucatori tehnici, dar mai lenti si nu s-au putut opune vigurosilor poloisti mureseni, învingatori cu 4-0 (2-0). La M.S.E. jucau pe atunci Szigyarto, Vancea, Schwartz, Henselman, Kovacs, Müller si Daroczi, pe care i-am putut întâlni si printre protagonistii curselor de înot, iar culorile ILSA-ei au fost aparate de Bader, Molnar, Chefer, Ravasz, Fischer, Lustig si Freund. Final s-a reeditat în anul urmator, succesul muresenilor (3-2) fiind obtinut la capatul unei lupte îndârjite.